Susihus

Jaktlag

Publicerad 2013-01-20 20:46:00 i Allmänt

Är det några datum jag tjatar om när jag håller hundkurs så är det 1 mars till 20 augusti, vilket innebär att under denna tid måste vi hålla våra hundar under sådan uppsikt så att det motsvarar att de går i koppel. De får inte springa lösa under denna tid, detta enligt Sveriges lag.
 
Naturvårdsverkets tolkning av lagen är att om en hund ska hindras från att springa lös måste den i de allra flesta fall hållas i koppel. Det är bara extremt väldresserade hundar som kan få gå lösa under tiden 1 mars till 20 augusti. I praktiken får hunden, om den är lös, vara högst någon meter ifrån dig. Du behöver ha sådan kontroll över din hund att det motsvarar ett osynligt koppel. Ordet ”kopplingstvång” eller ”koppeltvång” finns däremot inte i lagstiftningen förutom i rennäringslagen som i vissa fall kräver att hundar hålls i band eller instängda.
Lagens syfte är att skydda de vilda djuren, både däggdjur och fåglar, under den mest känsliga tiden när djuren får sina ungar. De marker som lagen syftar på är praktiskt taget all naturmark, även större parker och liknande.
 
Nu undrar jag dock lite tvärt om vad som gäller för jakt, för i lördags var vi med om en rätt obehaglig upplevelse. Vi var ute med Bono i vårt eljusspår, motionsslinga i skogen och Bono reagerade och reste ragg, började markera att något var inte som vanligt, jag ropade in honom och han kom direkt. I samma stund springer ett vildsvin över spåret 40 m framför oss, efter grisen en jakthund. Bara ett par sekunder senare hör vi 2 skott, jag tvärstannade och slutade nästan att andas. Jakthunden hade drivit vildsvinet rätt igenom spåret mot jägaren. Får man verkligen bedriva jakt så nära ett motionsspår och dessutom om man nu får det behöver man inte sätta upp skyltar att jakt pågår?
 
Någon som vet? Vi går väldigt mycket i detta motionsspår, och det känns lite obehagligt. Säger inget om att de bedriver jakt mot vildsvin för det behövs verkligen. Det positiva i detta är att Bono lyder på kommandot och han är inte intresserad av att springa efter viltet, vilket jag i och för sig aldrig har trott.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Sus i hus

Välkommen hit! Här susar jag runt tillsammans med mina favoriter - man och hund. Här finner ni inlägg om det som förgyller min vardag, hus, trädgård, lite mat och bak, och en och annan resesväng blir det både till jobbs och helt privat. Kan även dyka upp någon tass... och på tal om det får du gärna lämna ett litet avtryck när du har varit här. Må gott

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela