Susihus

Surdegsbagare

Publicerad 2011-09-22 20:35:40 i Mat & bak

För snart 2 år sen så startade jag mina första tappra försök med surdeg. Jag har alltid älskat att baka och de senaste 10-15 åren har jag alltid bakat allt bröd som vi konsumerar. Tyckte då för två år sen det var dags att ta det till en ny nivå. Sen surdegskulturen flyttade in i mitt kylskåp så har det "bara" bakats surdegsbröd. Dock har jag inte landat i att baka kardemummabullar med surdeg. Men matbröd och även pizzadeg fungerar utmärkt. Det bästa med surdeg är ju att jag alltid har det hemma. När bakandarna väcks till liv så är det att bara börja baka.

Då jag har fått några frågor angående surdeg så tänkte jag här ge lite tips. Det är verkligen inte svårt, bara att testa sig fram! Läste någonstans att bagare är noggranna och väger ingredienserna, hrmmm då tillhör jag inte bagarna. För jag gör på känn...

Har du nu ingen surdegsgrund så gör enligt följande:

Rågsurdeg
Dag 1
1 dl ljummet vatten
1/2 dl rågmjöl (jag använder mig alltid av ekologiskt mjöl och grovt rågmjöl men det är en smaksak)
Rör ihop detta i en glasburk, den bör rymma minst 1/2 liter. Lägg på locket, skruva inte!
Ställ detta på ett varmt ställe, ovanför kylskåpet kanske!

Låt den stå i 3 dygn, rör om morgon och kväll

Dag 4 morgon
1 dl ljummet vatten
1 1/2 dl rågmjöl
Tillsätt detta i burken och rör om

Dag 4 kväll
1 dl ljummet vatten
1 dl rågmjöl

Tillsätt detta och nu bör jäsprocessen kommit igång rejält.
Dag 5
Nu ska surdegen ha jäst ordentligt och se ut som chokladmousse...Då är din surdeg klar! Använder du inte den direkt så in i kylen med den.Bild: Susihus (vetesurdeg till vänster och råg till höger)

Vetesurdeg
Dag 1 morgon
1 tsk rågsurdeg
1/2 dl ljummet vatten
1 dl vetemjöl special

Rör ihop detta i en glasburk, den bör rymma minst 1/2 liter. Lägg på locket, skruva inte!
Ställ detta på ett varmt ställe. Rör om vart 12:e timme

Dag 2 kväll
1 1/2 dl vetemjöl special
1 dl ljummet vatten
Rör om, efter ytterligare 12 timmar bör den ha kommit igång.

Återkommer med recept och matning av surdeg. Dock inte nu för nu får det bli lite jobb och kanske en omgång wordfeud.

Kram

Stockholm i mitt hjärta...

Publicerad 2011-09-19 19:59:46 i Resor

Vilken fantastisk Stockholmshelg vi har haft. Tog ledigt i fredags och for upp, picknickpaus i Gränna där vi träffade goda vänner som åkte med till storstaden. Väl i Stockholm träffade vi ett par goda vänner till, checkade in på Waterfront Hotel. Åt en härlig middag på Griffins innan vi tog oss ut till Djurgården, närmare bestämt Cirkus. Här spelar Ljust och Fräscht i höst.

Vilken härlig föreställning, skrattade gott i 2 ljuvliga timmar. De är helt underbara Fredrik Lindström och Henrik Schyffert i denna sköna föreställning om inredning. Gå och se den! Vilken hälsokick att få skratta så!

Efter en gigantisk frukostbuffé gav vi oss ut i ett strålande Stockholm i höstskrud. Tassade ner till Kungsträdgården på lördagmorgonen för att hämta nummerlapparna till Halvmaran. Där fanns det massage som jag slog till på för min fot. De var inga njutningsfulla 15 minuter av mitt liv men fy rackans det hjälpte nog. Dock fick jag löparförbud ett tag! Det var visst inte så konstigt att jag har haft ont då jag inte hade någon rörlighet när jag belastade foten...

Nåja medans de andra sprang så roade jag mig kungligt med att besöka Lars Wallins fina utställning, bättrat på handlens omsättning och ja jag erkänner något glas vin i höstsolen!

På kvällen avnjöt vi en ljuvlig middag på Pontus!Bild: Susihus

Lite surt att jag inte fick springa men man kan ha jobbigare helger än att få umgås med goda vänner, äta gott och njuta i ett höstvackert Stockholm, och loppet kommer säkert igen!

Ha en toppenstart på veckan
Kram

Fruktår

Publicerad 2011-09-08 22:29:27 i Trädgård

Tror bestämt att det är fruktår i år! Båda våra fruktträd, vi har ett plommon och ett äppelträd är helt överfulla med frukt i år och frukten är superfin. Det är en lyxig känsla att bara gå ut i trädgården och plocka frukt...mmm I love!

Bono tycker att det är lika spännande med fruktträden fast han ser det på ett annat sätt. Han går ut minst en gång varje dag och nosar och tittar runt i träden, gärna nosar lite på frukten eller i hans värld är det nog bollar han ser. Denna bolltokiga hund har ju upptäckt att det finns bollträd. Nosar man till lite för häftigt så kan ett äpple/boll ramla ner och då är lyckan total!Bild: Susihus

Vårt äppelträd är ett familjeträd med 3 olika sorters frukt. De som är kvar nu och även är majoritet är Ingrid Marie mina favoriter. Dock växer dessa 3 sorter lite olika därav är det väldigt lutning på ena sidan av trädet...

Tack snälla för alla härliga förslag på Plommonen, det har blivit en plommonchutney som blev väldigt god, smaksatt med kanel. Det får nog bli en marmelad också, undra om jag hinner det i helgen kanske?

Ha en härlig dag!
Kram

Äntligen

Publicerad 2011-09-04 20:28:42 i Trädgård

Vilken härlig helg, äntligen kom det underbar skön sommarvärme! Här har det njutits för fullt av både helgen och vädret. Kände att jag behövde boosta mig med lite solenergi ;)

Efter mitt sjukgymnastbesök så har jag haft foten tejpad och det har känts mycket bättre, får se om min irritation i foten hinner läka ihop till Stockholm Halvmara. Jag har cykeltränat i helgen då jag inte kan springa just nu. I går blev det en runda på 4,5 mil och jag klarade det på under 2 timmar, tjohoo! 1,59 precis, puh! Idag har det bara blivit en lugn runda runt milen.

I dag har jag äntligen invigit min baksten som jag köpte på Gotland, det blev ett härligt Levinbröd på surdeg och oj vilken god yta och knaprig botten det blev av stenen. Mmmm


Annars äts det ett och annat plommon här, vårt träd fullkomligt dignar av äntligen mogna goda plommon.


Bilder: Susihus

Mums va gott men det är trist att man inte kan spara/lagra dem lite... Det får nog bli att ta med sig lite till jobbet imorgon. Har ni några härliga tips på vad man kan göra på plommon så tar jag tacksamt emot förslag.

Soliga och varma Kramar

Om

Min profilbild

Sus i hus

Välkommen hit! Här susar jag runt tillsammans med mina favoriter - man och hund. Här finner ni inlägg om det som förgyller min vardag, hus, trädgård, lite mat och bak, och en och annan resesväng blir det både till jobbs och helt privat. Kan även dyka upp någon tass... och på tal om det får du gärna lämna ett litet avtryck när du har varit här. Må gott

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela