Surdegsbagare
För snart 2 år sen så startade jag mina första tappra försök med surdeg. Jag har alltid älskat att baka och de senaste 10-15 åren har jag alltid bakat allt bröd som vi konsumerar. Tyckte då för två år sen det var dags att ta det till en ny nivå. Sen surdegskulturen flyttade in i mitt kylskåp så har det "bara" bakats surdegsbröd. Dock har jag inte landat i att baka kardemummabullar med surdeg. Men matbröd och även pizzadeg fungerar utmärkt. Det bästa med surdeg är ju att jag alltid har det hemma. När bakandarna väcks till liv så är det att bara börja baka.
Då jag har fått några frågor angående surdeg så tänkte jag här ge lite tips. Det är verkligen inte svårt, bara att testa sig fram! Läste någonstans att bagare är noggranna och väger ingredienserna, hrmmm då tillhör jag inte bagarna. För jag gör på känn...
Har du nu ingen surdegsgrund så gör enligt följande:
Rågsurdeg
Dag 1
1 dl ljummet vatten
1/2 dl rågmjöl (jag använder mig alltid av ekologiskt mjöl och grovt rågmjöl men det är en smaksak)
Rör ihop detta i en glasburk, den bör rymma minst 1/2 liter. Lägg på locket, skruva inte!
Ställ detta på ett varmt ställe, ovanför kylskåpet kanske!
Låt den stå i 3 dygn, rör om morgon och kväll
Dag 4 morgon
1 dl ljummet vatten
1 1/2 dl rågmjöl
Tillsätt detta i burken och rör om
Dag 4 kväll
1 dl ljummet vatten
1 dl rågmjöl
Tillsätt detta och nu bör jäsprocessen kommit igång rejält.
Dag 5
Nu ska surdegen ha jäst ordentligt och se ut som chokladmousse...Då är din surdeg klar! Använder du inte den direkt så in i kylen med den.

Bild: Susihus (vetesurdeg till vänster och råg till höger)
Vetesurdeg
Dag 1 morgon
1 tsk rågsurdeg
1/2 dl ljummet vatten
1 dl vetemjöl special
Rör ihop detta i en glasburk, den bör rymma minst 1/2 liter. Lägg på locket, skruva inte!
Ställ detta på ett varmt ställe. Rör om vart 12:e timme
Dag 2 kväll
1 1/2 dl vetemjöl special
1 dl ljummet vatten
Rör om, efter ytterligare 12 timmar bör den ha kommit igång.
Återkommer med recept och matning av surdeg. Dock inte nu för nu får det bli lite jobb och kanske en omgång wordfeud.
Kram
Då jag har fått några frågor angående surdeg så tänkte jag här ge lite tips. Det är verkligen inte svårt, bara att testa sig fram! Läste någonstans att bagare är noggranna och väger ingredienserna, hrmmm då tillhör jag inte bagarna. För jag gör på känn...
Har du nu ingen surdegsgrund så gör enligt följande:
Rågsurdeg
Dag 1
1 dl ljummet vatten
1/2 dl rågmjöl (jag använder mig alltid av ekologiskt mjöl och grovt rågmjöl men det är en smaksak)
Rör ihop detta i en glasburk, den bör rymma minst 1/2 liter. Lägg på locket, skruva inte!
Ställ detta på ett varmt ställe, ovanför kylskåpet kanske!
Låt den stå i 3 dygn, rör om morgon och kväll
Dag 4 morgon
1 dl ljummet vatten
1 1/2 dl rågmjöl
Tillsätt detta i burken och rör om
Dag 4 kväll
1 dl ljummet vatten
1 dl rågmjöl
Tillsätt detta och nu bör jäsprocessen kommit igång rejält.
Dag 5
Nu ska surdegen ha jäst ordentligt och se ut som chokladmousse...Då är din surdeg klar! Använder du inte den direkt så in i kylen med den.

Bild: Susihus (vetesurdeg till vänster och råg till höger)
Vetesurdeg
Dag 1 morgon
1 tsk rågsurdeg
1/2 dl ljummet vatten
1 dl vetemjöl special
Rör ihop detta i en glasburk, den bör rymma minst 1/2 liter. Lägg på locket, skruva inte!
Ställ detta på ett varmt ställe. Rör om vart 12:e timme
Dag 2 kväll
1 1/2 dl vetemjöl special
1 dl ljummet vatten
Rör om, efter ytterligare 12 timmar bör den ha kommit igång.
Återkommer med recept och matning av surdeg. Dock inte nu för nu får det bli lite jobb och kanske en omgång wordfeud.
Kram