Susihus

Skjut inte hunden

Publicerad 2013-09-13 15:08:00 i Hund

Go eftermiddag sköna fredag!
Strålande solsken och jag har gjort min första vecka på mitt nya jobb. Det känns underbart, både med strålande varm indiansommardag och jobbet. Det snurrar en hel del med nya termer och väldigt utmanande att vara ny på jobbet.
 
Då höstens hundkurser börjar att ta fart håller jag på och har läst väldigt mycket hundlitteratur och kom över denna bok som jag bara måste tipsa om till alla! Skjut inte hunden av Karen Pryor. Alla vi som är intresserade av hur man får barn, anställda, medmänniskor och djur att utvecklas och att ha roligt ihop bör läsa. Visst har den en betoning på djurträning då författaren har tränat marina däggdjur. Men den handlar inte om att "behandla barn/människor som djur" - ett populärt och fördomsfullt uttryck. Utan det handlar om ett bättre sätt att undervisa och lära med hjälp av belöningsträning. 
 
Om man väljer att bestraffa och korrigera individer, lär de sig att ge minsta möjliga för att slippa råka illa ut. De gör vad de blir tillsagda men ställer aldrig upp frivilligt. Oftast blir dessa individer arga och lättirriterade vid för hård press eller vid för mycket bestraffning. Vilket vi kan se hos både sällskapsdjur, hos många anställda och även på skolbarn. 
 
Istället jobba med morötter och belöningar vilket är både kul för tränaren och för den som tränas. Främst tänka på vad man belönar och göra det riktigt bra. Boken är fylld med exempel på hur man tränar hund, delfiner, få bättre slag i golfen och hur man får barn tysta i bilen. Riktigt roligt och tänkvärd bok! 
 
Läsvärt för många i arbetslivet och tränare...(vet nog ett handfull som jag skulle tänka mig skulle behöva läsa denna ;)
 
Nu ska jag ut och träna in något nytt med Bono i det vackra vädret!
Njut av helgen
Kram

Kommentarer

Postat av: Pernilla

Publicerad 2013-09-14 08:22:16

Tack för tipset! Den kommer med all sannolikhet att slukas.
Det var länge sen jag läste någon riktigt bra hundbok....ja eller vad vi nu ska kalla just den här?

Sv: Min Puma somnar på tisdag. Vår favorit veterinär tar hand om oss. Han är döv sen många år, nu har han fått starr. Ser sämre än jag trodde. Han hänger inte med längre och ung tupparna kommer snart att sätta sig på honom. Tufft! min gamla trokänare men jag är realist. Han ska inte behöva det där sista året som tyvärr många hundar får genomlida. Han är trots allt gammal också.
/P

Svar: Åh jag skickar mina varmaste kramar till er över Östersjön! Tänker på, det är det grymma med att ha djur.
Sus i hus

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Sus i hus

Välkommen hit! Här susar jag runt tillsammans med mina favoriter - man och hund. Här finner ni inlägg om det som förgyller min vardag, hus, trädgård, lite mat och bak, och en och annan resesväng blir det både till jobbs och helt privat. Kan även dyka upp någon tass... och på tal om det får du gärna lämna ett litet avtryck när du har varit här. Må gott

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela